Waarom moet je als zzp’er een kilometerregistratie bijhouden?
Zzp’ers die een kilometerregistratie bijhouden, maken het gebruik van de privé auto of zakelijke auto inzichtelijk. Op basis van deze informatie wordt vastgesteld welke kosten als privékosten beschouwd moeten worden en welke als zakelijke kosten in de boeken kunnen. Een sluitende kilometerregistratie bijhouden is dus belangrijk om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden.
Als zzp’er is het niet mogelijk om een auto op naam van de eenmanszaak te registreren; juridisch gezien is de auto van jou, want een eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid. Fiscaal kun je hem echter wel op ‘de zaak’ zetten. Dat wil zeggen, je zet de auto op de balans, boekt alle autokosten als zakelijke kosten en past de regels voor privégebruik toe (fiscale bijtelling etc.). De bijtelling is van toepassing op iedere auto die ook privé mag worden gebruikt. Het maakt dus niet uit of de auto wordt gehuurd, geleaset of gekocht.
Kilometerregistratie bijhouden bij het gebruik van een privéauto
Gebruik je als zzp’er je privéauto ook voor je zakelijke ritten, dan is het interessant om je zakelijk gereden kilometers goed te registreren. De kilometerregistratie bijhouden maakt het mogelijk om zakelijke kilometers tegen € 0,19 per gereden kilometer in rekening brengen (te declareren) aan je eenmanszaak en zelfs een gedeelte van de brandstof- en onderhoudskosten (75 procent) als zakelijk kosten op te voeren.
Kilometerregistratie bijhouden bij het gebruik van een zakelijke auto of leaseauto
Bij het gebruik van een auto van de zaak is het van belang om zowel de zakelijke ritten en privéritten te registreren. Als je namelijk niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, is het niet nodig om bijtelling te betalen en blijven dus alle kosten (brandstof, onderhoud, verzekeringen, etc.) zakelijk. Rijd je meer dan 500 privékilometers dan ben je wel bijtelling verschuldigd. De consumentenprijs bepaald de hoogte van je bijtelling. Deze bijtelling wordt aan het einde van het jaar opgeteld bij je inkomsten, waarover je uiteindelijk weer via de aangifte inkomstenbelasting belasting betaalt.
Kilometerregistratie bijhouden bij het gebruik van een huurauto
Als je gebruik maakt van een huurauto, dan hangt het ervan af of je de auto privé of zakelijk huurt. Als je de huurauto privé huurt, dan gelden dezelfde regels als bij het zakelijk gebruik van de privéauto. Huur je de auto zakelijk, dan gelden dezelfde regels als bij een zakelijke auto of leaseauto.
Als je tijdelijk niet over je eigen auto kan beschikken, blijft de bijtelling gedurende deze periode achterwege. Als je in deze periode een huurauto gebruikt (en dan ook voor privé ritten) dan moet de bijtelling tijdelijk worden berekend over de fiscale waarde van de huurauto. Op deze manier word je niet geconfronteerd met een dubbele bijtelling.
Wat moet je allemaal registreren?
Als zzp’er die een kilometerregistratie moet bijhouden moet je het volgende in de registratie vermelden:
- het merk van de auto
- het type auto
- het kenteken van de auto
- de periode waarin je de auto hebt gebruikt
- de ritgegevens
Per rit vermeld je:
- de datum
- de begin- en eindstand van de kilometerteller
- het vertrek- en aankomstadres. Had je een afspraak en reed je daar vanaf uw werkadres heen en daarna weer terug, dan zijn dat 2 ritten
- de route die je hebt gereden, maar alleen als je niet de meest gebruikelijke route hebt genomen
- of het een privérit is of een zakelijke rit
- de privé-omrijkilometers als tijdens een rit zowel zakelijke als privékilometers worden gereden
Wat kan Zioo voor je betekenen?
- Met Zioo kan je met je mobiel zeer gemakkelijk je kilometerregistratie bijhouden en voldoe je aan de eisen van de Belastingdienst.
- Zioo neemt je alle berekeningen uit handen. Zorg jij voor de registratie van de ritten, dan verwerkt Zioo de informatie in de administratie, in de aangifte omzetbelasting en in de te reserveren kosten ten behoeve van de inkomstenbelasting.
- Met Zioo kan je met een druk op de knop de zakelijk gereden kilometers declareren (als je tenminste zakelijke ritten maakt met je privé auto).
- Alle geregistreerde ritten kunnen worden geëxporteerd naar een spreadsheet.
- Zioo is veel meer dan alleen software voor het registreren van kilometers. Zioo is volwaardige alles-in-één administratiesoftware, speciaal voor zzp’ers.

“Zioo maakt de administratie voor zzp’ers in één klap zorgeloos en kinderlijk eenvoudig.”