Facturen

Doel

De menu-optie ‘Facturen’ heeft tot doel om uitgevoerde werkzaamheden in rekening te brengen aan je klanten. Daarnaast worden de gefactureerde bedragen verwerkt in de bedragen ten behoeve van de aangifte omzetbelasting en reserveringen.

Op dit moment is Zioo geschikt voor de facturatie van diensten en producten tegen btw percentages van 6% en 21%. Ook is het mogelijk om bedragen zonder btw te factureren; kies hiervoor de optie ‘N.v.t.’ in het btw percentage. Let op: ‘N.v.t.’ is iets anders dan een btw percentage van 0%!

 

Factuurstatus

Op dit moment biedt Zioo 4 factuurstatussen:

  1. Concept Zodra een factuur wordt toegevoegd, krijgt deze de status ‘Concept’. De inhoud van een conceptfactuur kan altijd worden gewijzigd.
  2. Openstaand Zodra een factuur wordt verstuurd, verandert de status in ‘Openstaand’. Op het moment van versturen wordt een definitief factuurnummer toegewezen aan de factuur en kunnen er geen wijzigingen meer worden aangebracht.
  3. Verlopen Als de betaaltermijn van een factuur is verlopen, krijgt de factuur automatisch de status ‘Verlopen’.
  4. Betaald Als een factuur is betaald door de klant, kan de factuur handmatig als ‘Betaald’ worden gemarkeerd.

 

Overzicht

Via de menu-optie ‘Facturen’ op het dashboard wordt het overzicht van de facturen getoond. De facturen worden gegroepeerd weergegeven. Om een zeer lange lijst te voorkomen, worden de betaalde facturen niet standaard getoond; klik op ‘Betaalde facturen’ om ook deze facturen te tonen.

De factuurbedragen in het overzicht zijn inclusief btw.

Zoeken in het overzicht is mogelijk door middel van de zoekfunctie.

 

Factuur toevoegen

Zodra je vanuit het factuuroverzicht op de knop ‘Factuur toevoegen’ klikt, verschijnt het scherm voor het samenstellen van de factuur.

Bij het maken van een factuur gaat Zioo er vanuit dat in ieder geval de klant is toegevoegd bij Klanten.

 

facturen-klant-opdracht

facturen-factuurgegevens

facturen-factuurregels inladen

Factuur bekijken

Via de knop ‘Bekijken’ is het mogelijk een preview van de conceptfactuur of een reeds verstuurde factuur te bekijken.

facturen-preview-verzonden

 

Factuurnummer

Omdat de Belastingdienst verwacht dat factuurnummers opeenvolgend zijn qua nummer en verzenddatum, kent Zioo een factuurnummer toe aan de factuur op het moment dat deze wordt verstuurd. Het factuurnummer is opgebouwd uit het jaartal, de maand en een volgnummer; bijvoorbeeld 201911001 (eerste factuur in november 2019). 

 

Factuur versturen

Zodra je een factuur verstuurt, wordt deze vanuit het e-mailadres dat je hebt opgegeven bij je bedrijfsgegevens verzonden naar het e-mailadres van je klant. Het e-mailadres dat je hebt opgegeven binnen de opdracht wordt standaard hiervoor gebruikt. Werk je niet met een opdracht, dan wordt de factuur verstuurd aan het e-mailadres van de klant.

Nadat je op ‘Versturen’ klikt verschijnt de controlevraag of je zeker weet dat je de factuur wilt versturen. Ook het e-mailadres waarnaar de factuur verstuurd zal worden, wordt in de melding getoond.

Een factuur die is verzonden kan niet meer worden verwijderd!

 

Bijwerken dashboard

Direct na het versturen van de factuur wordt de dashboard grafieken ‘Inkomsten’ en ‘Reserveringen’ bijgewerkt.

Op het Dashboard wordt het aantal concept- en openstaande facturen weergegeven.

We hopen dat dit artikel je vraag heeft beantwoord. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan gerust contact met ons op via support@zioo.nl.

Wij helpen je graag verder.